Andere activiteiten in de buurt van hoogspanning
Komt u in de buurt van een hoogspanningsinstallatie, onthoud dan één ding: hou afstand!
Een hoogspanningsinstallatie naderen
Een hoogspanningsinstallatie naderen is levensgevaarlijk. Blijf daarom op minstens tien meter afstand.
Ook zonder een hoogspanningselement aan te raken loopt u gevaar. Komt u te dicht bij een element onder spanning, dan ontstaat een levensgevaarlijke vlamboog. De te respecteren veiligheidsafstand verschilt per spanningsniveau. Blijft u op minstens tien meter afstand van elke hoogspanningsinstallatie, dan bent u veilig.
Hou daarbij rekening met:
- wind: de draden kunnen uitzwaaien tot wel twintig meter
- opwarming: bij warm weer of hoge stroomspanning zet de draad uit en gaat doorhangen tot wel twee meter dieper
De afstand tot een bepaald punt kan hierdoor aanzienlijk variëren. Hou hier rekening mee bij het bepalen van de veiligheidsafstand.
Waarschuw onmiddellijk onze diensten via het noodnummer 0800 95 062 als u een hoogspanningslijn opmerkt die op de grond ligt en blijf op minstens tien meter afstand.
Een hoogspanningsinstallatie betreden of beklimmen
Het betreden of beklimmen van hoogspanningsinstallaties is ten strengste verboden. Enkel personen die de uitdrukkelijke toelating van Elia hebben, mogen onze hoogspanningsinstallaties betreden of beklimmen.
Dit staat op elke mast duidelijk aangegeven. Elia staat niet in voor de gevolgen van gebeurlijke ongevallen.
Risico-activiteiten
Een aantal activiteiten brengen we in het bijzonder onder de aandacht. Deze activiteiten vormen een risico in de nabijheid van hoogspanningsinstallaties:
-
Luchtsporten
Vliegen in de buurt van onze lijnen is levensgevaarlijk: een luchtlijn te dicht benaderen zorgt voor overslag. Dit geldt voor vluchten met helikopters, zweefvliegtuigen, sportvliegtuigen, ULM’s en deltavliegers, maar ook voor parachutespringen, parapente of ballonvaren.
Informatie over de locatie van hoogspanningslijnen vraagt u op bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en bij Belgocontrol. Het Nationaal Geografisch Instituut maakt regelmatig geactualiseerde kaarten.
- Hengels of andere lange voorwerpen
Hengelstokken zijn vaak gemaakt van materialen die elektriciteit goed geleiden. Bij het werpen is de afstand soms moeilijk in te schatten. Vis daarom nooit in de buurt van hoogspanningslijnen en loop ook niet onder een luchtlijn door met een hengel.
- Andere activiteiten
- Wie tijdelijke constructies (feesttent, vlaggenmast, antennes) wil opzetten op minder dan 100 meter van een hoogspanningslijn, is wettelijk verplicht om het Contact Center van Elia te raadplegen.
- Ook bomen aanplanten en onderhouden is uitsluitend toegestaan nadat u ons Contact Center hebt geraadpleegd.
- Het oplaten van een vlieger, modelvliegtuigje of drone nabij een hoogspanningslijn, kan een overslag veroorzaken. Als een voorwerp vastzit in hoogspanningslijnen, probeer dan nooit om dit er zelf uit te halen.